19 Aralık 2008 Cuma

Köpek Eğitiminde Temel Bilgiler


Köpek Eğitimi Nedir?

Eğitim esnasında öğretilen komutlar köpeğinizle anlaşma yolunda ilk adımlar olabilir ancak önemli olan gerek insan veya hayvan topluluğu içerisine çıktığında gerekse sahibiyle yalnız kaldığında kimseyi rahatsız etmemeyi öğrenmesi,sosyal davranmayı bilmesi,zamanla komutlara gerek duymamasıdır.

Köpeğe en iyi eğitim hangi ortamda verilir?

Köpeğin kendi yaşadığı ortamda, sahibinin gözetiminde. Böylece köpekte ayrılık stresi oluşmayacak ve özlem içerisinde olmayacak,eğitmen tarafından eğitim esnasında köpek sahibine eğitim hakkında bilgi aktarımı olacaktır.

Eğitim nekadar sürer?

Temel ve ileri itaat eğitimi 3-4 hafta.

Eğitim Adaptasyonu nedir?

Köpeğin temel ve ileri itaat eğitimlerinin bir köpek eğitmeni tarafından verilmesi sonrası öğrendiklerini sizinle de yapması için eğitmenle birlikte çalışmanız.

Temel eğitim bir köpek için şarttır. TEMEL EĞİTİM verilirken aceleci olmayıp, komutları yavaş yavaş köpeğe öğretmeliyiz. Aksi taktirde köpek zevk almaz ise inat yapabilir ve hatta eğitimden soğuyabilir. Köpeklerde aynı çocuk piskolojisine sahiptirler, olumsuz ortam ve hareketlerden çok çabuk etkilenirler. TEMEL EĞİTİM aşamasında çok sabırlı ve toleranslı olunmalıdır. Sevk kayışı (yedek) ile bağımlı olarak altı ay kadar beraber olmak gerekir,bütün eğitimi bitse bile.

YÜRÜ : Tasmalı olarak yanınızda yürümek. Bu eğitimin temel taşıdır. Çünkü köpek sahibini değil de, sahibi köpeği gezdirmelidir. Bu kural çok önemlidir çünkü köpekler ikili yürüyüş ahengini bilmezler ve dağınık yürürler.Bu eğitimde temel amaç sahibi ile köpek gezinti yaparken yürüyüşlerinin ahenk içinde olmasıdır. Köpek sizin dizinizin hizasında yürümelidir. Ne sizden hızlı ve uzak nede sizin gerinizde kalmalıdır.

KAL : Köpeğe 6 aylıkken başladığımız ilk komut (kal)'dır.Bu komutta köpeğiniz ayakta 4 ayağının üstüne durmalıdır. İkinci bir emir gelene kadar köpek bu şekilde duracaktır. Köpeğinizle normal tempoda yürürken (ilerde koşarken) emir verildiği anda duracaktır.

OTUR : Köpek sol diz hizanızda yürürken aniden durduğunuzda 1'nci komuttaki gibi düz (kal) pozisyonuna geçmeli.Eğitim yaparken sevgi unsuru ihmal edilmemeli ve tabi ki istemediğiniz bir hareket yaparsa anında olumsuz bir tavır sergilenmemelidir.

YAT : Bu öğretilen komutları daima ilk başlarda temel eğitim bitene kadar yapmak gerekir.Köpekler pek yatmayı sevmez,çünkü bu durumda boyutları küçülür ve etrafı pek göremezler. İçgüdüsel olarak daima tetikte olurlar. Her an bir yerlerden karşılarına bir tehlike çıkacakmış gibi davranırlar.

HAYIR : Bu komutu söylediğiniz an da köpek o anda ne yapıyorsa o işi bırakmalıdır, mesela bir pisliği yemeye çalışıyor veya bir kediye saldırmaya hazırlanıyor olabilir.

Bol Tekrar ve Oyun : Köpeğin eğitiminde çok önemli rol oynar. Köpeğin yaşı ilerledikçe eğitim zorlaşacaktır.

1 yorum:

PetOkulu dedi ki...

güzel bilgiler olmuş https://petokulu.wordpress.com/ buradaki bilgiler doğrumu